Bekkenfysiotherapie – Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen – Maarssen

Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen

Header afbeelding

Adresgegevens

Julianaweg 21
3603AP Maarssen
&
Medisch Centrum
Merenhoef 300B
3601AC Maarssen

Tel: 0346-580000

Openingstijden

Maandag:
08.00 - 21.00
Dinsdag:
08.00 - 21.00
Woensdag:
08.00 - 18.00
Donderdag:
08.00 - 21.00
Vrijdag:
08.00 - 18.00

WhatsApp ons!

Heeft u een medische vraag voor onze fysiotherapeuten? Wij helpen u graag middels whatsApp: 06-15252291

Bekkenfysiotherapie

Bekkenfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Ze richt zich op het voorkomen en het behandelen van klachten binnen het gebied van bekken, bekkenbodem, buik en lage rugpijn bij vrouwen, mannen en kinderen. De klachten in dit gebied kunnen zeer belastend zijn. Het gaat daarbij immers vaak om problemen met plassen, ontlasting en/of seksualiteit en/of pijnklachten in deze regio. Veel mensen, klein én groot, schamen zich ervoor, durven niet meer uit te gaan of te sporten. Gelukkig kan er vaak iets aan gedaan worden en/of bieden wij hulp in het leren omgaan met deze klachten.

Veel voorkomende bekkenklachten:

  • ongewild verlies van urine en/of ontlasting
  • vaak en/of niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
  • moeizaam kwijt kunnen van urine en ontlasting (het voelt bijvoorbeeld alsof er ontlasting achterblijft in de darmen)
  • verzakkingen van blaas, baarmoeder of darmen;
  • pijn in de onderbuik, lies, rond de anus of de geslachtsdelen;
  • pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem;
  • begeleiding bij operaties in de onderbuik;
  • bekkenpijn in de periode rond en na de zwangerschap en bevalling;
  • begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling.

Bij urine-incontinentie

Met bekkenfysiotherapie kunt u het afsluitmechanisme van de blaas versterken, zodat u minder gemakkelijk urine verliest. De oefeningen helpen vooral bij vrouwen die urine verliezen als ze bijvoorbeeld lachen, hoesten of persen.

Bij een verzakking

Bij een lichte of matige verzakking kan bekkenfysiotherapie de klachten verminderen. U leert de bekkenbodemspieren beter beheersen, zodat zij de druk van de verzakte organen beter kunnen opvangen als u beweegt. Daarmee kunt u verergering van de verzakking voorkomen.

Voor en na een operatie

Het kan verstandig zijn om voor en na een operatie van een verzakking of prostaat, bekkenbodemoefeningen te doen. U traint daarmee de spieren om de druk op de bekkenbodem goed op te vangen, zowel voor als na de operatie.

Bij een te gespannen bekkenbodem (pijnklachten)

De bekkenbodemspieren ontspannen is nodig om goed uit te plassen en te ontlasten en bij seks. Pijn in de onderbuik of geslachtsdelen heeft soms ook te maken met een hoge spanning in de bekkenbodem. Met bekkenfysiotherapie leert u om die spanning te herkennen, te voelen en bewust te ontspannen.

De zorgverzekeraar vergoedt de bekkenfysiotherapeutische behandeling over het algemeen als u voor fysiotherapie verzekerd bent met een aanvullende verzekering.

De behandeling van urineverlies wordt vergoed uit de basisverzekering, bij sommige zorgverzekeraars is daarvoor een verwijzing van een arts of specialist naar de bekkenfysiotherapeut nodig. Raadpleeg hiervoor uw polisvoorwaarden. Vergoedingen uit de basisverzekering maken aanspraak op uw eigen risico.