Hand artrose – Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen – Maarssen

Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen

Header afbeelding

Online afspraak maken

Direct online een afspraak

- Manuele Therapie
- Sportfysiotherapie
- Hardloop en fietsanalyse
- Dry needling
- Schouder revalidatie
- Kaakfysiotherapie

Openingstijden

Maandag: 08.00 - 21.00
Dinsdag: 08.00 - 21.00
Woensdag: 08.00 - 17.00
Donderdag: 08.00 - 21.00
Vrijdag: 08.00 - 17.00

Contact

Wilt u een afspraak maken of wijzigen? 0346-580000

Heeft u een medische vraag voor onze fysiotherapeuten? Wij helpen u graag middels whatsApp: 06-15252291

Hand artrose

Slijtage van de hand- en vinger gewrichten

Foto Slijtage van de hand- en vinger gewrichtenFoto Slijtage van de hand- en vinger gewrichtenFoto Slijtage van de hand- en vinger gewrichten

Artrose wordt gekenmerkt door pijn en stijfheid in gewrichten door slijtage van het kraakbeen. Hand artrose zien we met name in de vingers en aan de duimzijde van de hand of pols. De klachten ontstaan bij het ouder worden.

Slijtage van gewrichten (artrose) is een natuurlijk proces waar vroeg of laat iedereen mee te maken krijgt. De meeste mensen ouder dan 55 jaar hebben artrose van de hand of pols. Slechts 20% van hen ondervindt er ook daadwerkelijke klachten van.

Beschrijving van de aandoening

De meeste gewrichten bestaan uit twee gladde, met kraakbeen bedekte botuiteinden. Het kraakbeen zorgt ervoor dat de afzonderlijke botdelen soepel langs elkaar glijden. Artrose ontstaat als de gladde oppervlakken onregelmatig worden. Er treedt slijtage op. Artrose in de handen en vingers veroorzaakt pijnlijke en stijve gewrichten.

Ondanks dat de klachten die ontstaan als gevolg van artrose teruggedrongen kunnen worden, zal herstel van het kraakbeen niet optreden. Wanneer kraakbeen eenmaal beschadigd is, groeit het niet meer terug.

Oorzaak en ontstaanswijze

Normaal gesproken ontstaan de klachten geleidelijk door het ouder worden of langdurige mechanische belasting. Het kan ook gebeuren dat het kraakbeen na gewrichtsletsel ontstaat of dat een auto-immuun ziekte zoals reumatoïde artritis artrose tot gevolg heeft.

Klachten en verschijnselen

Artrose in de hand wordt meestal gezien in de vingers en aan de duimzijde van de onderarm. De volgende klachten kunnen zich voordoen:

 • Pijn in de vingers of aan de duimzijde van de handpalm en pols.
 • Stijfheid, met name ochtend- of startstijfheid. De hand en vingers zijn na een langere periode van inactiviteit extra pijnlijk op het moment dat er weer bewogen gaat worden. Normaal gesproken verdwijnt de ergste stijfheid binnen 30 minuten.
 • Pijn bij wringende bewegingen.
 • Krachtverlies.
 • Omdat artrose vaak in meerdere gewrichten optreedt kunnen beide handen aangedaan zijn.
 • Behandeling

  Bij veel pijn dienen de aangedane gewrichten tijdelijk ontzien te worden bij dagelijkse activiteiten. Het buigen en strekken van de hand- en polsgewrichten kan helpen de kracht en beweeglijkheid te behouden (vuist maken, vingers strekken, vingers spreiden). Gedoseerde beweging is goed voor het kraakbeen. Fysiotherapie kan u hierbij helpen.

  Er worden verschillende behandelingen toegepast in overleg met de specialist:

 • Met een spalk kan overbelasting van het gewricht voorkomen worden en kunnen pijnklachten afnemen.
 • Pijnstillende en ontstekingsremmende medicatie kunnen worden toegepast in periodes waarin de pijn het hevigst is.
 • In ernstige gevallen kunnen pijnlijke gewrichten door middel van een operatie vastgezet of verwijderd worden.
 • De resultaten van chirurgie zijn wisselend. Zestig procent is min of meer tevreden, dertig procent blijft klachten houden.

  Terug naar overzicht