Golfarm – Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen – Maarssen

Fysiotherapie en Manuele Therapie Maarssen

Header afbeelding

Online afspraak maken

Direct online een afspraak

- Manuele Therapie
- Sportfysiotherapie
- Hardloop en fietsanalyse
- Dry needling
- Schouder revalidatie
- Kaakfysiotherapie

Openingstijden

Maandag: 08.00 - 21.00
Dinsdag: 08.00 - 21.00
Woensdag: 08.00 - 17.00
Donderdag: 08.00 - 21.00
Vrijdag: 08.00 - 17.00

Contact

Wilt u een afspraak maken of wijzigen? 0346-580000

Heeft u een medische vraag voor onze fysiotherapeuten? Wij helpen u graag middels whatsApp: 06-15252291

Golfarm

Golfelleboog / epicondylitis medialis humeri / mediale epicondylalgie

Foto Golfelleboog / epicondylitis medialis humeri / mediale epicondylalgieFoto Golfelleboog / epicondylitis medialis humeri / mediale epicondylalgie

Bij de golfarm is er pijn aan de binnenkant van de elleboog. De pijn kan uitstralen over de onderarm naar de hand toe. De klachten ontstaan vaak bij het klussen of het uitvoeren van huishoudelijke werkzaamheden.

De term golfarm (of golfelleboog) is een misleidende naam omdat slechts een klein deel van de mensen met een golfarm ook daadwerkelijk golft.

Beschrijving van de aandoening

De onderarm flexoren zijn de spieren die er voor zorgen dat de pols en de vingers kunnen buigen. Ze komen aan de binnenzijde van de elleboog bij elkaar waar ze via pezen op het bot aanhechten.

Bij de golfarm is de spierspanning van de onderarm flexoren verhoogt. Door de verhoogde spierspanning raken de peesaanhechtingen van deze spieren aan de binnenkant van de elleboog geïrriteerd, wat tot pijnklachten leidt.

Oorzaak en ontstaanswijze

De klachten ontstaan vaak geleidelijk. De golfarm kan zich ontwikkelen bij activiteiten waarbij men dagelijks frequent en langdurig de onderarm flexoren moet aanspannen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij het werken met gereedschap dat de hele dag vastgehouden moet worden en bij het golfen. Ook klimmers lopen een verhoogd risico.

Klachten en verschijnselen

 • Stekende of zeurende pijn aan binnenzijde van de elleboog, ter hoogte van het mediale epicondyl (dit is de harde knobbel aan de binnenkant van de elleboog).
 • Pijn bij het maken van een krachtige vuist (met gestrekte ellebogen).
 • Onderhands iets tillen wekt de pijn op.
 • Druk op de binnenzijde van de elleboog kan de klachten provoceren.
 • Soms is er uitstralende pijn over de onderarm.
 • De klachten kunnen ook in rust optreden.
 • De klachten schommelen gedurende de aandoening vaak op en neer in fasen van veel klachten en fasen van weinig klachten.

  Behandeling

  Er is nog maar weinig concreet onderzoek gedaan naar de behandeling van de golfarm. Volgens de huidige inzichten zouden excentrische spierversterking en rekoefeningen van de onderarm flexoren tot herstel kunnen leiden. De fysiotherapeut kan u hierbij helpen.

  Terug naar overzicht